Att ”tycka och tänka”

arg-kille

Jag springer alldeles för ofta på människor som säger något i stil med ”det är viktigt att man får tycka och tänka”, eller att ”vi måste skapa arenor där folk får tycka och tänka”. Uttrycket ”tycka och tänka” är, kort sagt, väldigt vanligt.

Det är ett ofog! Människor som säger så har nog inte tänkt till. För rimligen måste man väl tänka innan man tycker? Säg ”tänka och tycka” istället. Goddamnit, det rimligen mer korrekta (och normativt önskvärda) ”tänka och tycka” får storstryk av ”tycka och tänka” i en hederlig google-fajt: det avskyvärda sättet att uttrycka sig får 37 200 träffar, det mer njutbara och av mig föredragna bara 871. Varthän är världen på väg?

Annonser

3 svar to “Att ”tycka och tänka””

 1. Non sequitur Says:

  Att tala innan man tänker är som att torka sig innan man bajsar.

 2. Mikael Tossavainen Says:

  Ja, det verkar onekligen som att Arne Anka speglar folkdjupet på ett oroväckande träffsäkert sätt på den här punkten.

 3. Mats Oscarsson Says:

  Näe, non sequitur (välfunnet alias dessutom, på min ära)… Det var allt tvärtom, dvs. ”att tänka innan man talar, är som att torka sig innan man skiter”. Detta sades av seriehjälten Arne Anka en gång i tiden och blev då en begriplig analogi.

  Det som avsågs var sannolikt att man med tankens hjälp kan städa upp i den oreda som ett oförsiktigt uttalande gett upphov till (och kanske, kanske att man genom ett nytt, mer genomtänkt och välformulerat yttrande kan ställa oredan tillrätta).

  Eventuellt är detta också anledningen att folk anser att man ska få tycka och tänka, i sagda ordning? Det blir liksom lite mer intressant på det viset. Tänk om alla gick omkring och bara sa genomtänkta saker hela dagarna. Så trist. Särskilt för oss ordmärkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: