Hyllning till Petter Northug

northug

När det kommer till sport, försöker jag låta bli att störas av nationalistiska överväganden (se t.ex. här). Ett exempel på detta är min fascination för den fantastiske norske ynglingen Petter Northug (22 år). Ja, min kärlek till honom är gränslös.

Varför ska man älska Northug? För att han skiljer sig från stereotypen av en idrottare som sysslar med en sådan konditionskrävande idrott som längdskidåkning (de plägar ha absolut bäst testvärlden av alla idrottare när individer från olika sporter jämförs). Northug är inte den här hurtige, rosenkindade sportsmannen, som stolt proklamerar sportsmanship och ”må bäste man vinna”-fraser (lex Anders Södergren, Per Elofsson)).

Nej, Northug är så nära en längdskidåkare kan komma Muhammed Ali: våldsamt kaxig, stor i käften, en helt magiskt driven taktiker och fantastisk idrottsman. Han är inte tjurig som typ Wassberg och bröderna Fredriksson; inte liksom en galet glad Gunde-snubbe. Snarare är han ett exempel på en elak kille som får alla brudarna, medan de snälla konkurrenterna får nöja sig med en puss på kinden. Kombinationen av kaxighet, elakhet och viss osportslighet har länge retat gallfeber på konkurrenterna (och många andra…). Ett axplock:

 • I en världscupsprint för knappt två år sedan (Northug var junior då) knuffades svenske Thobias Fredriksson och Northug en hel del. Efter loppet säger Northug: ”Jag försökte köra om Thobias på yttern. Men han är en stor, halvfet sprinter, så det var lögn att gå förbi.”
 • Efter att ha fullkomligt krossat Sverige och Ryssland i stafetten 2007 i Asiago lär han, när han korsade mållinjen, ha skrikit att det var ”så lätt, så lätt, ett barnlopp”, och när de två förföljarna kom över mållinjen vrålat ”who’s the man!”.
 • Den tyske Axel Teichmann (VC-segrare -05) var skogstokig på Northug efter att Northug smulat sönder stafettkonkurrenterna på upploppet i VC-premiären -08, där han störde sig på Northugs hånfulla stil efter målgång, samt att Northug, under uppvärmningen före loppet, gick runt och pratade om att han var så sjuk etc.
 • Efter samma lopp, stafetten i Gällivare, var det många som hade synpunkter på att Northug lät svenske Marcus Hellner göra allt jobb när Norge och Sverige jagade ikapp tätklungan på sistasträckan (hela 17 sekunder). Bl.a. kunde man då läsa följande replikväxling på Northugs hemsida, där en svensk äldre herre yppat det osportsliga i detta:

Äldre herre: Hur känns det att ta rygg på Hellner och åka ikapp 17 minuter gratis? Hur känns det att inte dra en meter under hela loppet? Kan du verkligen känna glädje? Jag har tittat på längdåkning i nästan 50 år och detta var den mest osportsliga seger jag skådat!

Petter: Det kjens underbart!

Jag kan inte låta bli att älska, och hylla Northug. Blogginlägget här får symbolisera starten för den delen av året jag gillar allra bäst: skidskytte och längdsäsongen är i gång! (PS. Klippen nedan, exempel på Northugs överjävliga spurtförmåga, båda gångerna med Sverige at the short end of the stick…).

Asiago 2007… Lyssna särskilt på kommentatorerna efter 41-44 sek…


La Cluzas förra helgen…

Annonser

11 svar to “Hyllning till Petter Northug”

 1. Min favorit på klipp 1, kommentatorerna: ”det är 100 meter, det är EN KILOMETER!!!”

 2. Hade helt missat denne underbara idrottsman. Helt i min smak, tack Gissur!

 3. Jag tycker han verkar vara ett rövhål. Om jag träffar honom ska jag nita han.

 4. Mats Oscarsson Says:

  Såg du intervjun i Grosvold? Helt underbart, särskilt när han berättade om en ordväxling med en eller annan förbaskad italienare, som hade skällt en hel del på sitt eget modersmål och Northug helt enkelt ”svarte på trøndersk”.

  Ja, detta är i sanning en riktig sportsman. Och så osvensk, som det brukar heta och, givetvis, som sig bör. Han är ju ändå norrman.

 5. Lillebror ska hållas kort så detta gillas inte.

 6. Tommy Hallberg Says:

  Ja det är bara som svensk man är att HYLLA och GRATULERA VÄRLDENS I SÄRKLASS BÄSTA SKIDÅKARE OCH SKIDKUNGEN HAN Ä. GRATTIS.

  DU ÄR SÅ JÄVLA GRYM SÅ ATT JAG TAPPADE TALFÖRMÅGAN FÖR LÄNGE SEN, JAG GLÄDS MED DINA FRAMGÅNGAR OCH HOPPAS PÅ NYA FINA HÄRLIGA PRESTATIONER FRÅN DIG NÄSTA ÅR I VANCOUVER.

  GRATTIS KUNG PETTER NORTHUG

 7. Hur kan man hylla ett sådant beteende från en idrottslig fiendenation? En sketen sovjetstat full med imbeciller, vars medborgare såväl som media lider av ett mindervärdeskomplex så monumentalt, att de aldrig kan uppleva en framgång utan att direkt vända sig mot Sverige och hånflabba bäst de kan.

  Men Northug skulle ju aldrig kunna förlora mot Hellner, sa han själv. Hur gick det på 15 kilometer fristil i lördags? Ganska värdelös prestation av ”Kung Petter”. Snackar man skit får man ångra sig, och det kan övriga kretiner härinne tänka på också.

 8. staffan karnå Says:

  Han hade aldrig varit något om inte FIS hade förstört skidsporten med alla dessa masstarter. Inte på samma planet som Daehli, Svan eller Wassberg. Osympatisk framtoning dessutom. Kan inte fatta ovan hyllning till denne gaphals, är det sådana föredömen som våra ungdomar behöver?

 9. Fredrik Farhadian Says:

  Northug är så stark så stark…en av de starkaste idrottsmännen alla kategorier idag.

 10. jÄMTLAND Says:

  Älskar denna mannen med, han är grym på skidor. Är djupt besviken på svensk medias påhopp och fantasier om vad han skuille ha sagt:HAN Ä’R BARA SÅ OTRILIGT BRA. HEJA PETTER NORTHUG, DU ÄR SÅ J…LA OPTIMAL ÅKARE!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: