Pizzeria Svea?!?

Jag brukar ju tråka er med att jag reser så fruktansvärt mycket. Och det är inga luxuösa konferenser till Las Vegas eller Hawai det handlar om. För det mesta handlar det om mödosam pendling mellan Gnesta och Växjö, som pga. SJ:s nycker då och då innebär att jag får bekanta mig närmare (för 30-90 minuters väntan…) med ställen som Katrineholm, Hallsberg, Mjölby, Alvesta etc. Genom min kommunforskning har jag ofta hamnat i tätorter i småkommuner, och min och hustruns förkärlek för bilsemestrar gör att vi också passerar en hel del mindre ställen runt om i landet.

Och här kommer så min lätta amatörsociologiska spaning: för det första reagerar jag på det faktum att en del pizzeriaägare, med allra största säkerhet invandrare, väljer att döpa sina pizzerior till typ ”Pizzeria Svea”, ”Pizzeria Viking” etcetera (hitta en valfri variation på något nordiskt tema). För det andra att så väldans många pizzeriaägare väljer att drapera sina restauranger i svenska flaggor: det är sverigeflaggor utanför, det är påklistrade små sverigebanér på fönsterrutorna, och inne på restaurangerna återfinns inte sällan stora, fina sverigeflaggor på väggarna.

Var kommer denna, hmmm, norm från? Egentligen bör jag passa över den här bollen till mina kollegor sociologerna, men låt en lätt åksjuk amatörsociolog (japp, sitter på ännu en x2000-tripp…) komma med en inte allt för vild gissning. Det är naturligtvis, mest sannolikt, ett försök hos de invandrade pizzeriaägarna att inte väcka anstöt, att visa sig integrerade, att väcka till liv mekanismen hos de lokala främlingsfientliga elementen att ”visst tycker jag illa om invandrare, men Pizza-Zahed är en schysst jävel, han har ju sverigeflaggor överallt”. Eller?

Jag har egentligen inte reagerat över denna amatörsociologiska spaning förrän nyligen. Och då lekte jag med tanken hur vi skulle reagera om typ Börje Hansson öppnar en restaurang i Knäckebrödhult, som bara serverar svensk husmanskost. Kallar restaurangen Svea Viking, och tapetserar om stället med svenska flaggor. Skulle tro att en och annan misstänkte att den gode Börje hade en viss form av politiska sympatier då. Men när Pizza-Zahed gör samma, egentligen rätt bisarra sak, då rycker vi på axlarna och tänker inte mycket mer på det.

Annonser

8 svar to “Pizzeria Svea?!?”

 1. Men gudars skymning… Varför skulle det vara bisarrt att ha sitt lands flagga på butiken?

 2. Men kära nån, Joakim, nu läser du väl ändå inlägget som fan läser bibeln? Ska du få det till att jag är “osvensk” nu? “Antipatriot”?

  Jag har absolut ingenting emot att man draperar om sina butiker i svenska flaggan, kallar dem för “Svea”, “Viking” etc, men kan du inte se att det lite underliga/”bisarra” med att det just är invandrare som gör detta med sina pizzerior. Man förväntar sig ju att de ska heta Ciao Ciao och ha lite italienska flaggor, eller hur?

  Omvänt är det lite förvånande att i detta ljus notera att så få svenskägda restauranger väljer samma namn och samma dekoration på sina restauranger. Jag pratar allmänt här om sociala normer, Joakim, och hur vi ska förklara dessa normer. Inte att det är rätt eller fel att göra på ett visst sätt.

 3. Då erkänner jag att jag nog misstolkade ditt inlägg. Det faktum att så få svenskägda restauranger väljer att framhäva sin nationstillhörighet är beklagligt men inte förvånande. Jag har en hypotes om varför vissa invandrarpizzerior väljer svenskprofilerade namn. Kanske orkar jag skriva om den någon dag.

  I övrigt betvivlar jag att vi delar värderingar, men det är en annan diskussion som jag inte tror att vi någonsin kommer någonvart med – så låt oss låta den björnen sova.

 4. Nej, du har så rätt, vi delar nog inte särskilt många värderingar.

 5. Vilken crowd du börjat dra, len. Vill du jag ska kalla rom nåt?

 6. Jag tror det handlar om att vilja visa sig integrerad, men inte nödvändigtvis av rädsla utan kanske även av stolthet. I många andra delar av världen så är det helt ok att vara stolt över sin härkomst/nation och att visa nationalistiska känslor. De kanske är socialiserade av den uppfattningen och sedan överkompenserar. Lite ”tillsammans bygger vi landet och jag är en av er”. Jag såg ett program för en tid sedan om invandrare som svor medborgarskapsed i USA. De var enormt stolta amerikaner och vifta vilt med flaggan. Lite av samma sak kanske.

 7. Det är luuugnt. Yttrandefriheten och sån´t vettu.

 8. lunchtipset Says:

  Svea? Vilket skitkonstigt namn.

  http://lunchtipset.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: