Röstningsparadoxen och valresultatet i Klippan

Min kamrat, herr Öhrvall, har skrivit en synnerligen skojig text om huruvida en enskild röst verkligen betyder någonting i allmänna val. I valet till Klippans kommunfullmäktige 2006 spelade verkligen en enda röst en avgörande betydelse. Öhrvall skriver:

På torsdagen den 21september redovisades på Valmyndighetens webbplats att moderaterna erhållit 2 419 röster i valet till kommunfullmäktige i Klippan. Det innebar att det sista mandatet tillföll moderaterna och att de borgerliga partierna därmed tillsammans hade en majoritet i kommunfullmäktige. På morgonen dagen efter var dock antalet röster justerat till 2 418 och det totala antalet avgivna röster hade också minskat. Vad som hänt med den förlorade rösten framgick inte. Men den rösten hade en betydande inverkan på valresultatet. Med en röst färre på moderaterna var det istället Sverigedemokraterna som fick det sista mandatet. Och därmed förlorade de borgerliga partierna sin majoritet och Sverigedemokraterna fick rollen som vågmästare. En röst hade alltså försvunnit. Och med den försvann också det borgerliga övertaget i fullmäktige.

Upplösningen får ni läsa själva i den korta text jag länkar till ovan (bara två sidor, kom igen, det orkar du ju!).

Uppdatering: Hittade denna trevliga text genom en smart, ny bekantskap, Peter Loewen, som bedriver en /typ/ statsvetarblogg. Texten ger flera perspektiv på röstningsparadoxen och lite argument för varför man trots allt ska gå och rösta, även om den enskilda rösten inte skulle ha den betydelse den råkade ha i Klippan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: