Universitetet och feedbackmekanismerna: Måste avhandlingar verkligen tryckas som böcker?

När jag träffar kollegor från andra länder blir jag ibland påmind om en norm vi har inom åtminstone svensk akademi som ter sig smått obegriplig. När doktorander har skrivit klart sina avhandlingar, engageras inte sällan en person som gör en stilig layout för framsida, och bestämmer något slags ”typografisk idé” för hela boken.* Därefter skickas boken till tryckeri och trycks upp i – vad vet jag, 200–600? – exemplar. Typiskt torde detta utgöra en kostnad för skattebetalarna motsvarande, tja, 40 000 kronor?

Så vitt jag förstår hör det till ovanligheterna, internationellt sett, att akademiska avhandlingar trycks upp som färdiga böcker. Avhandlingar plägar tryckas upp i stencilformat, utan något fancy typografiskt tema, och bara i precis så många ex så att det räcker till de närmast sörjande. Därefter examineras produkten.

Bedöms sedan avhandlingen vara tillräckligt bra, uppmuntras vederbörande att arbeta om de svagare delarna i avhandlingen för att först därefter försöka intressera ett RIKTIGT förlag för boken. Det är alltså först här avhandlingsidén kastas ut på den riktigt hårda, tuffa marknaden för idéer (för det är ju trots allt inom den branschen vi forskare verkar). Och då är det förlagen och deras fackgranskare som avgör what’s hot and what’s not: är kvaliteten på det här manuskriptet tillräckligt bra för att vi ska investera i det?

Vad är då problemet med vårt svenska system? Jag kommer på två åtminstone stycken (fyll gärna på…), där det första är mindre allvarligt än det andra:

  • Det är en helt onödig kostnad att bära för skattebetalarna. Visst, det är småsummor det rör sig om för upptryckning av avhandlingen, men ändå: det är en onödig kostnad. Gå ned på lagret på vilken statsvetenskaplig institution som helst, så hittar du högar och åter högar med avhandlingar som ingen vill ha. Det finns helt enkelt ingen vidare marknad för avhandlingar, så varför trycka upp dem i fler ex än nödvändigt?
  • Men, säger du, en del avhandlingar är ju faktiskt jättebra och har rönt stor uppmärksamhet. Javisst. Men skulle de då inte få ännu större uppmärksamhet och genomslag om det var ett riktigt förlag som skötte PR och distribution? Jag tror faktiskt, ärligt talat, att vi med vårt svenska system missar att nå ut med en hel del spännande resultat.

Den sista punkten är potentiellt mycket allvarlig. Jag garanterar att det finns mängder av disputerade doktorer därute som månaderna efter sin disputation känner ett starkt missnöje med delar av produkten, och ångrar att de inte gjorde si eller så, strök det eller det, la till ett resonemang här eller där. Om dessa personer hade coachats och uppmuntrats till att revidera avhandlingen och få in dem på, t.ex. ett fint internationellt förlag, hade säkerligen avhandlingen kunnat bli en del av den internationella dialogen inom det aktuella ämnet.

Idag är det, mig veterligen, ytterst få svenska forskare som faktiskt tar detta steg. Man sitter ju där med sin bok. Man sitter ju där med sin doktorsexamen. Nu ska man ju antingen undervisa som en hund, eller ge sig ut på nya ämnesmässiga jaktmarker och lämna avhandlingen bakom sig. Det enda exemplet jag känner till på en statsvetare som faktiskt tagit sig tid att få ut avhandlingen på ett tungt, internationellt förlag, är Staffan I Lindberg. Hans avhandling finns numera ute på Johns Hopkins University Press. Min tes är att fler svenskar skulle få ut sina avhandlingar på internationella förlag om vi inte la ned en massa tid, pengar och prestige på att trycka upp avhandlingar som tjusiga böcker, utan tryckte upp dem mer som rapporter/stenciler.

_____________

* Det finns vissa mindre lokala variationer här, där en del institutioner verkar ha mer påkostade böcker än andra.

Annonser

Ett svar to “Universitetet och feedbackmekanismerna: Måste avhandlingar verkligen tryckas som böcker?”

  1. […] (och jag) kan få ta del av dem. För ett tag sedan skrev någon, har tyvärr glömt vem Remissinstansen, något om att det är ofta som avhandlingar i Sverige får en fancy tryckning, något som är mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: