Motståndet mot valprognoser

Ännu lite fler intressanta siffror från Sören Holmberg och vänner: 39 procent av riksdagsledamöterna vill förbjuda valprognoser veckan före ett val. Och det är representanter för de lite mindre partierna, vänster- och miljöpartiet, som är mest kritiska.

”Varför då?”, frågar sig vän av ordning. Som framgår av länken finns det tydligen ett visst stöd för att framgångar i opinionsmätningar skulle kunna få fler att rösta på det partiet. Bland annat av detta skäl har t.ex. Tyskland och Schweiz förbjudit publiceringar nära inpå valet.

Det som förvånar mig är att (v) och (mp) är mest kritiska. Jag hade gissat att mindre partier skulle gynnas av att låta det ungefärliga valresultatet bli offentligt nära inpå valet. Två skäl till detta: antingen (a) ser partierna ut att fixa 4-procentspärren, varför en osäker väljare som tidigare tvivlat på om hans/hennes röst skulle bli bortkastad eller inte, nu kan vara säker på att en röst på det lite mindre partiet faktiskt är värt någonting; eller så (b) ser partierna ut att bomma 4-procentspärren, vilket t.ex. skulle skrämma den miljömedvetne eller vänstervridne sossen såpass att ”kamrat fyra procent” kickar in, och någon av dessa sossar lägger sin röst på sitt politiska andrahandsval – v eller mp – för att garantera åsikternas representation i rikdagen.

Jag är medveten om att (a) och (b) är oförenliga, thankyouverymuch. Men förutsägelerna gör det en aning gåtfullt att just (v) och (mp)-ledamöter är så kritiska till valprognoser. Hjälp mig här.

Annonser

2 svar to “Motståndet mot valprognoser”

  1. Kan det handla om rädsla för att (b)-effekten inte alltid är tillräckligt stark för att uppväga förlusten av väljare som tänker att rösten blir bortkastad? Och om ett parti ser ut att bomma 4 %-spärren rejält, kan stödröstarna dra slutsatsen att även stödrösten är bortkastad eftersom riksdagsplatsen är bortom räddning.

  2. Finns det nån bland våra politiska representanter som har reflekterat hur detta förslag fungerar ihop med principen om yttrandefrihet? Inte för att de brukar bry sig om den, men de brukar ju iaf bemöda sig om att förklara varför principen inte är relevant i det aktuella fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: