Avgrundsklyfta i arbetarrörelsen?

Uppriktigt sagt tror jag att det här är väldigt ostrategisk av socialdemokraterna:

Socialdemokraterna kommer inte att följa LO-kongressens beslut att socialdemokraterna ska vänta med att rösta ja till Lissabonfördraget. LO vill att omröstningen äga rum först efter att regeringens utredning av den så kallade Vaxholmsdomen är klar. Men socialdemokraterna tänker inte vänta.

Det är ju inte precis så att socialdemokraterna är i skriande behov av att göra sig fiende med LO-folket. Nu ska ju, som sagt, statsvetare inte spekulera. Men är det allt för knasigt att tro att detta distanserande från LO skapar en djup spricka inom arbetarrörelsen, som i sin tur riskerar att få intressanta återverkningar på väljararenan…

  • Det är bland LO-medlemmarna vi finner ganska många Sd-väljare (japp, om bara de hade fått bestämma, hade Sd kommit in i riksdagen med 4,1 procent av rösterna…). Hur många av LO-medlemmarna, som röstade s i förra valet har SD som andraparti? Ett par stycken, skulle jag tro. En fråga jag tycker man ska ställa sig är: kan inte detta (s) beslut att gå emot LO-linjen, få ett par stycken av dessa LO-medlemmar att skifta preferens, och rösta på SD, och inte s i nästa val?
  • Jag skulle tro att detta kan gynna junilistan, åtminstone lite grand. EU-kritiska LO-sossar har nu ett intressant alternativ när nu Sören Wibe tar över juniliste-skutan.
  • Även EU-kritiska sossar som har v som andrapreferens, kan byta preferensordning. Ergo kan vänsterpartiet gynnas av denna spricka.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: