Remissinstansens omvärldsanalys

Från början hade jag tänkt ha den här bloggen till att kommentera politiska utspel och politiska nyheter. Det blev aldrig riktigt så. Men för att få en känsla för hur jag hade tänkt jobba med bloggen, kommer här ett inlägg som påminner om bloggens ursprungstanke.

  • Remissinstansen noterar att lönespridningen har slutat öka. Förväntade reaktioner: (s) och (v) kommer att tycka att detta är utmärkt, och ta åt sig äran av det. Hur allianspartierna ska reagera är lite svårare att förutse, eftersom liten lönespridning inte alls behöver betyda någonting önskvärt. Det kan hämma rörligheten på arbetsmarknaden.
  • Island har varit, hmm, sådär på att ta emot flyktingar. Nu är det tydligen aktuellt att min gamla hemstad Akranes – med 5000 invånare – ska ta emot 30 flyktingar. Reaktionerna? Ett ramaskri från olika håll (detta exempel är en insändare, men det har varit tevedebatter och elände). ”Jaha, våra 25 familjer som saknar egen bostad då?”, ”Vem ska betala för de 30 flyktingarnas barnomsorg?” Och så vidare. De må vara gulliga med sina älvor, troll och alvar. Men när det kommer till att ta hand om medmänniskor på flykt, ja, då är inte alla helt med på noterna.
  • Katten på råttan, råttan på repet? Ja, det här med främlingsfientlighet verkar vara en tämligen allmängiltig mekanism. När flyktingar från Zimbabwe, Mocambique och Malawi blir de misshandlade, och t.o.m. mördade. Varför? Jo, de ”tar jobben” från fattiga sydafrikaner och ”är kriminella”. Retoriken går igen hos såväl isländska som svenska främlingsfientliga.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: