Marknaden för Trelleborgare?

För ett tag sedan skrev jag om de 13 isländska spelare som huserar i allsvenskan. Deras val av liga är fullt begripligt: allsvenskan är soklart bättre än den isländska landsbankadeildin och allsvenska lag betalar (gissningsvis, har ingen rådata) mer än de isländska. Till detta ska läggas bättre planer, mer publik och högre status att spela i Sverige jämfört med på Island (t.ex. är allsvenskan rankad som europas 26e bästa liga, landsbankadeild finns inte på radarn).

Mot bakgrund av resonemang om marknadsmekanismer och ligornas marknadsvärde väcker denna lilla notis min nyfikenhet. Notisen handlar om den 26 årige ex-supertalangen Christian Hemberg som i länkad notis annonserar ut sina tjänster till vilken isländsk klubb som helst. Här är det värt att komma ihåg att Hemberg länge ansågs tillhöra de mest talangfulla anfallarna i sin generation. Han hade en given plats i juniorlandslaget, men därefter har karriären gått lite… knackigt. Först upphaussad i Öis, sedan changserade han lite grand i Trelleholla, för att därefter spela en säsong i norska Raufoss. Och nu alltså: vill till Island.

Denna story fick mig att göra lite research. Det visar sig att Hemberg ingalunda skulle bli en svensk pionjär om han hamnar på denna fotbollsovänliga ö. På plats finns redan ex-trellehollorna Kenneth Gustafsson och Patrik Redo (i Keflavik, där också Ivica Skiljo skulle ha spelat denna säsong, men fick kasta in handduken pga. privata angelägenheter). Jag har inte hela statistiken klar för mig, men jag vet definitivt att t.ex. Alexander Steen också har spelat där (i Fram så sent som förra säsongen). Noteras bör att ingen av dessa gjort någon större succé…

Det tål dock att understrykas att detta inte är några nickle and dime-spelare som åkt över till Island direkt från superettan eller divisionens under (som är ligor vilka kvalitetsmässigt mäter sig med den isländska förstadivisionen). Den 26-årige Kenneth Gustafssons CV inbegriper spel i Malmö FF, norska FC Lyn och Trelleholla. 27-åringen Patrik Redo har spelat med både Halmstads BK och Trelleborgs FF. Och Alexander Steen… ja, han har också spelat för TFF.

Det vore kul att intervjua dessa fotbollskillar för att ta reda på deras drivkrafter. Rimligen är det inte huvudsakligen pengar och status som driver dem (gissningsvis hade de kunnat få likartad lön i superettan eller typ söderettan). Jag är övertygad om att förklaringen till dessa, hmmm, anomaliers val av fotbollsliga återfinns i Mark GranovettersThe Strength of Weak Ties: under 2006 spelade mittbacken Reynir Leósson i TFF, men åkte hem till Island året efter. De spelare som lämnat Sverige för Island har samtliga ett förflutet i TFF. Så det är nog Reynir som börjat locka någon, som sedan lockat en annan… och om pengarna är lika bra på Island som i, säg, superettan, är det kanske äventyret som lockar? God knows. Men skulle jag kunna skaka ledigt två veckor och lite frilanslön, skulle jag definitivt tycka att det vore kul att göra ett försök att skriva en längre jämförande artikel om de isländska sverigeproffsen och de svenska islandsproffsen.

Någon som vill finansiera mig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: