Forskning om landstingspolitik

Jag är lite frustrerad. Är mitt in en skrivarfas med en liten syskonuppsats till min Partier i kommuner: En kunskapsöversikt om partier, makt och legitimitet (Stockholm: Sveriges kommuner och landsting). Föregångaren till det pågående arbetet behandlade de politiska partiernas interna koordinering och förankring på lokal nivå. Syskonuppsatsen, som jag nu skriver på, behandlar samma tema – men uppmärksammar landstingspolitiken. Och jag hittar så otroligt lite material! Det förundrar mig lite.

Alltså: landstingen är vår folkvalda politiska mellannivå. Deras huvuduppgift är hälso- och sjukvården: enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) har landstingen ansvar för all hälso- och sjukvård. Av landstingens uppgifter uppgår ungefär 75 procent till verksamheter inom detta område. Kostnaderna för hälso- och sjukvårdskostnaderna är cirka 163 miljarder kronor [sic!], eller omkring åtta procent av BNP. Antalet sjukvårdsanställda är drygt 220 000 personer.

Det råder alltså inget tvivel om att landstingspolitiker ansvarar för ett policyområde som förvaltar avsevärda mängder av våra gemensamma skattekronor. Detta område är i allra högsta grad viktigt för medborgarna: Enligt SVT:s vallokalundersökning i samband med 2006 års val var hälso- och sjukvården den tredje viktigaste frågan för väljarna.

Edit: Igår på Dagens Eko klev Sören Holmberg fram och berättade att ”ordningen var återställd”. Tredjeplatsen under 2006 års valrörelse var pga. Alliansens skicklighet att lyfta upp jobbfrågorna som den viktigaste valfrågan. Sett till det gångna decenniet intar ”vård” en klar förstaplats som ”väljarnas viktigaste fråga”, och under 2007 var frågan åter på första plats.

Men här är kommer paradoxen: Samtidigt som landstingen förvaltar miljarder och åter miljarder, och samtidigt som väljarna bryr sig om landstingens politikområde, ska vi notera att landstingen – i såväl medias som väljarnas ögon – är en lite bortglömd, anonym politisk nivå. När göteborgarna, med Sören Holmberg i spetsen, mäter dessa ting förefaller det som att landstings- och regionpolitiker ”knappt är synliga på väljarnas radarskärmar”. Vidare är väljarnas kunskaper om vad den politiska mellannivån gör ganska låg. När Siv Sandberg, en ofta citerad kommun- och regionforskare i nordiska sammanhang, uttalar sig om frågan, säger hon att mediestrukturen och mediernas inställning till regionala frågor inte ”understöder en tydlig kommunikation mellan väljare och valda i regionala frågor”.

Utöver medborgarnas och mediernas relativa ointresse för landstingspolitiken (för hälso- och sjukvårdsservice bryr man sig om, det är bara politiken och politikerna som är obekanta och ointressanta för dem), så verkar även vi forskare fullkomligt negligera de politiska processer och demokratifrågor som väcks om landstingen. Faktum är att jag bara hittar en enda referens som specifikt uppmärksammar politik, politiska processer och demokrati för landstingen (notera: jag vet om att det skrivits en del om regionförsöken, men nu är det de gamla landstingen jag uppmärksammar). Det rör sig om Stig Montins och Jan Olssons 14 år gamla uppsats Demokrati och legitimitet i landstingen (nota bene: det finns en hel del skrivet om landstingen, men alltid ur ett förvaltningspolitiskt perspektiv, t.ex. om hur landstingen kan effektiviseras eller nedskäras i på smartast sätt, inget om politiken).

Vad beror detta allmänna ointresse på? God knows. Men den som har några tips på ytterligare undersökningar som tangerar ämnet ”demokrati och politiska processer i landstingen” eller ”partiernas verksamhet och organisation på landstingsnivån” får gärna skriva en kommentar!


Annonser

4 svar to “Forskning om landstingspolitik”

  1. […] Erlingson notes the absence of research about political parties at the county […]

  2. Visst är det konstigt. Men här kommer en uppsats som faktiskt även undersöker landstingen (fast mest kommuner):
    http://www.ifn.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=64db92b6-21b9-4978-bdc3-cac2ec76c91e&OwnerType=0&PropertyName=File1&FileName=Wp698.pdf

  3. Tackar, Jonas. Uppsatsen tangerar ju ett annat favoritområde – korruption. Vi har precis samlat in enkätsvar från drygt 1800 ledande kommunala politiker och tjänstemän för att genom ryktesmetoden få reda på exakt hur non-corrupt det är på lokala nivån.

  4. […] jävel, det är sant. Men det blir inte lättare när världen arbetar emot en. Deadlinen för min landstingsöversikt närmar sig snabbare än… ja, jag var nära att skriva något taskigt om de sårade oskulderna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: