Representationsetikens orsaker och effekter?

britt-marie.jpg

Jag råkar vara väldigt förtjust i rationalistiskt teoribildning, politisk etik, psykologi och spelteori. Därför blir jag nästan sjukligt upphetsad när journalister gräver fram kul data av detta slag. Det handlar alltså om reportern Niklas Svensson som kartlagt den stora variationen i representationsutgifter mellan svenska kommuners kommunchefer och kommunalråd genom att skicka följande mejl till samtliga svenska kommuner:

Undertecknad begär härmed uppgifter via mejl om den exakta storleken på kommundirektörens respektive kommunalrådens interna, respektive externa, representation under tiden 1 januari 2007-30 juni 2007. Önskar samtidigt information om kommundirektörens/kommunalrådens namn och födelsedatum, partitillhörighet (enbart kommunalråd), samt fastställda månadslön per 1 oktober 2006, respektive 1 oktober 2007. Slutligen önskas information om antal anställda i myndigheten 1 oktober 2007.

I det inslag jag såg på fyran gjordes en stor poäng av två extremer: någon som hade representerat för endast 14 kronor (sic!), och någon som hade representerat för uppemot en halv mille. Variationen är enorm. Empiriskt är det naturligtvis en fenomenal insats av Svensson att kartlägga dessa saker – men inslaget väckte fler frågor till liv än vad det besvarade. Om poängen bara var att få gemene man att förfasa sig över att herr X gör av med si och så mycket pengar samtidigt som samme man tvingar barnomsorgen att spara, är det en rätt billig poäng. I sämsta fall underblåser man bara misstron mot politiker och offentlig förvaltning.

Frågan är betydligt mer komplex än vad man kanske i förstone inser. Här finns en intressant mikrofråga om varför X representerar för flera hundra tusen, medan Y bara representerar för någon enstaka hundring om året. Vad är det i de olika personernas beslutskalkyler som å ena sidan får en person att tycka att det är helt OK att vidlyftigt använda skattebetalarnas pengar till en sådan offentligt stigmatiserad sak som korruption representation, medan en annan knappt dristar sig till bjuppa en gäst på kaffe och mazarin. Ryggradsreaktionen hos de flesta är säkert att den som slösar är ett ärkesvin och den som inte gör det är en hedersknyffel.

Jag köper inte den bilden, inte rakt av iallafall. Alla fall av ”slösa med skattepengar på representation” kan inte automatiskt sorteras in under facket ”oetiskt beteende”. Jag har träffat tillräckligt många pampar för att förstå att det här med kommunpolitik inte är så fruktansvärt enkelt. Det finns motstridiga krav på den moderne politikern och chefstjänstemannen som samtidigt ska vara medborgarnas förkämpa och en handlingskraftig företrädare som ska föra fram kommunernas intressen i den institutionella konkurrens som råder mellan kommuner i vår globaliserade värld.

Politiker- och tjänstemannauppdragen har nog blivit allt mer oklara sedan olika typer av New Public Management-modeller vunnit insteg i det offentliga och sedan stora delar av utvecklingsuppdraget förts över till kommunal nivå. Kommuner ska drivas som företag, och kommuner ska umgås tätt med näringsliv. Här ska det vara snabba puckar, och här ska man vara flexibel som förhandlare för att erbjuda de internationella företagen goda villkor. En gång intervjuade jag en lokal toppolitiker i en medelstor svensk kommun som sade såhär:

Under 90-talet tappade kommunen tusentals jobb. Då handlade det om att jobba med hur vi skulle hantera den här situationen. Det är nya förutsättningar och då ställer man sig frågan … hur man som parti säkerställer framtiden med arbetstillfällen och så vidare. Det var ju en av de stora uppgifterna under 1990-talet och in på 2000-talet, och som tidigare inte hade varit någon jättestor fråga eftersom tillväxten alltid funnits där och frågan var mer hur vi skulle fördela den. Nu handlade det om att säkerställa att vi alls fick in inkomster till kommunen. Och då är det klart, då hamnar du i ett tätare umgänge med lokalt näringsliv, med internationella företag och andra aktörer som på något sätt kan sätta spelvillkoren. Det här med att man som politiker plötsligt blir tvungen att ge besked på ett sätt som inte hade kunnat ske under 50-, 60- och 70-talen. Men helt plötsligt så kan du träffa en representant för ett internationellt företag som säger: ’Ja, vi måste ha besked senast på måndag’, och det här får man fredagen innan helgen, och de säger ’om ni har ett intresse… annars går budet till nästa kommun.’ Och det är klart, då måste du agera. Så att kommunpolitikens företrädare, och därmed partiernas, hamnar i en ny situation. Så hur förankrar man då inriktningen?

Min enkla poäng med denna korta utvikning är att det inte alls är säkert att den som använder representationskontot är ett svin. Han eller hon kan mycket väl ha kommunens bästa för ögonen, och lever i förvissningen att man måste smörja potentiella investerare för att få framgång. Man kanske inte representerar för att få ha skoj för själv, utan man gör det för att man vill uppnå någonting, t.ex. kommunens bästa. Som de engelsktalande uttrycker det, beviset kanske finns i puddingen. Det vore m a o rätt spännande att undersöka om de kommuner som representerar vidlyftigt är skickligare på att säkra företagsetableringar etc., än vad de förment moraliskt mer högstående kommunerna är. Om det är på det viset, kanske de som slösar med representation ska hyllas som smarta entreprenörer? Jag är högst osäker på om så är fallet. Men det får data visa. Min poäng är att det här med höga och låga representationsutgifter inte är så svart och vitt som media ibland utmålar det.

Annonser

Ett svar to “Representationsetikens orsaker och effekter?”

  1. Ett lågt belopp för representation kan ju också bero på att man låter andra kommunanställda plocka upp notan. Ett klassiskt trick bland chefspersoner med tveksam moral är att låta en underordnad betala och sen själv attestera räkningen. Därigenom behöver man inte vara transparant gentemot egen chef.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: