Självbetjäning och tillit

images.jpg

Den årliga jultrippen till IKEA avverkades igår. På en vardag, helt utan större besökstryck, blev det en trivsam upplevelse. Dock tog det lite längre tid än vanligt att tröska sig igenom våningarna, då ombyggnation pågick.

En av nymodigheterna är att IKEA, i Kungens Kurva åtminstone, har infört ett självscanningssystem. Och inte nog med det: de har infört ett kombinerat självscannings- och självbetalningssystem. Alltså kan jag fylla en varukorg (med maximalt 15 artiklar) och scanna, sedan betala själv.

Men hur undviker man ”snatteri utan att stoppa på sig varor”, dvs. att jag scannar 13 av mina 15 varor, t.ex.? Jag såg inga kameror. Jag såg ingen vakt med uppgiften att hålla koll på detta. Gissningsvis hänger ett stickprovshot över kunden, som gör att de allra, allra flesta inte försöker sig på fusk. Men helt utan att vara fördomsfull: skulle självscannings- och självbetalnings-institutionen fungera i länder där den mellanmänskliga tilliten var betydligt lägre?

Annonser

4 svar to “Självbetjäning och tillit”

  1. En pappersidé ju! Regressionsanalys:

    Andel butiker med självscanning = f(mellanmänsklig tillit, välstånd, befolkning, …)

  2. remissinstansen Says:

    Ha! Lysande idé. Vi sätter några assistenter på att leta reda på data på den beroende variabeln!

  3. Jag har svårt att se hur det där systemet skulle kunna överleva i Malmö. En bekant som jobbat på en lågprisbutik berättade hur hela partier trädgårdsmöbler som ställdes utanför butiken på morgonen var stulna vid stängningsdags.

  4. remissinstansen Says:

    Hmmm. Man kanske ska köra Niclas regressionsanalys på lokal nivå – tilliten mellan medborgarna varierar faktiskt kraftigt mellan svenska kommuner. I Botkyrka är det under 40 procent som ”i allmänhet” litar på främlingar; i Lycksele är det långt över 80. Kan visserligen bero på att det inte är så fasansfullt många främlingar i Lycksele, men ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: