Är det något särskilt med moderaterna?

moderaterna.jpg

Låt oss för en stund bortse från Mikael Odelberg [m] som avgick av ideologisk övertygelse. Ser vi tillbaka till Alliansens första år kan vi minnas två avgångna ministrar (Borelius [m] pga. svartjobb; Stegö-Chilo [m] pga. obetalda tevelicenser) samt två ministrar som hängde lite på repen (Billström [m] som sjukskrev sig ett tag efter hans obetalda tevelicenser kom på tal och Littorin [m] som fick löpa gatlopp i medierna efter att hans… fejkade universitetsexamen avslöjades). Till detta kan vi nu lägga nuvarande handelsminister Björlings [m] svartbygge, Schenströms [statssekreterare, m] misstänkta mutbrott i samband med den beryktade ”tv4-kvällen”, Cederskieldörnas erkännanden, samt ett antal andra inflytelserika [m]-medlemmar som avslöjat tvivelaktig lojalitet till gemensamt beslutade lagar och regler av olika slag.

Hur vi än vrider och vänder på det återkommer samma bokstav efter var och en av de skandaliserade regeringsmedarbetarna: [m] som i moderat. För att vara ett parti som raljerat över socialdemokraternas regeringsduglighet, deras moraliska reslighet samt utgöra enbart ett – om än största – av fyra regeringspartier, är andelen skandaliserade toppmoderater anmärkningsvärd. Vän av ordning bör stanna upp och ställa sig frågan: Är det något särskilt med moderaterna?

Ett par olika typer av förklaringar har florerat i den offentliga debatten. Den typiska socialdemokratiska förklaringen är att det är något ruttet i den moderata partikulturen och ideologin som fostrar, ja, rent av uppmuntrar den här typen av oetiska beteenden gentemot det offentliga (dvs. att man trotsar gemensamt beslutade lagar och regler). En återkommande moderat förklaring är att omkring 70 procent av landets journalister stöder [s], [v] eller [mp] – och att de därför uteslutande riktar sitt granskande strålkastarljus mot huvudfienden, [m], och att det då också är naturligt att det just är moderaters laglydighet och skattemoral som avslöjas.

Säkert kan dessa förklaringar kombineras på elaborerade sätt så att vi får bättre förståelse för de skandaliserade moderaterna. En förklaring som däremot lyst med sin frånvaro är att vi inte hittar lika många skandaler av den här sorten hos socialdemokraterna helt enkelt för att det finns ingrott i medvetandet hos den genomsnittlige socialdemokratiske karriäristen att han eller hon faktiskt kan hamna på en jäkligt hög post i staten, och då gör man banne mig rätt i att redan från de första stapplande stegen i ungdomsförbundet att hålla sig på rätt sida alla möjliga etiska gråzoner. Den genomsnittlige moderate karriäristen räknar helt enkelt inte med att hamna på några höga poster, ja, särskilt inte i någon post alldeles vid maktens själva hjärta i regeringskansliet. Man agerar alltså inte i just den sortens framtidsskugga, inte på samma sätt som den socialdemokratiske karriäristen iallafall.

Alldeles oavsett vilka av dessa förklaringar vi väljer att tro på är det ett faktum att en uppsjö personer som arbetar i den yttersta maktens centrum visat upp tveksam moral vad gäller att följa lagar och regler som beslutats i demokratisk ordning i våra folkvalda församlingar. Det är visserligen knappast särskilt innovativt att ställa frågan, men det är en helt uppenbar fråga som måste ställas, nämligen vad det skickar för signaler till det övriga samhällsmedborgare som också förväntas följa lagar och regler som beslutats i demokratisk ordning.

”Men alla gör ju inte de små överträdelser vi råkat göra oss skyldiga till!”, kanske Borelius, Stegö-Chilo, Billström, Littorin, Björling etcetera säger. Det är nu den klassiska, naiva spelteoretiska devisen kan plockas fram: om alla gjorde som ni, då skulle ju systemet krackelera. Nej. Men ni sitter i den absolut operativa toppen av vårt politiska system. Och era snedsteg kablas ut till alla dem som förväntas spela efter de spelregler som folkvalda gemensamt beslutat om. När era snedsteg kablas ut, och era beteenden uppfattas som ok, då börjar vi ta några första steg mot en normupplösning. Det kan tyckas hårt, det kan tyckas orättvist, men jag är rädd att det troligen är så det fungerar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: